Resultado da pesquisa (2)

Termo utilizado na pesquisa blood metabolites

#1 - Different energy sources during the primiparous dairy cow transition period and its effects on blood metabolites and hormones, 38(8):1691-1695

Abstract in English:

ABSTRACT.- Artunduaga M.A.T., Lima J.A.M., Azevedo R.A., Lana A.M.Q., Fortes R.V.S, Faria B.N. & Coelho S.G. 2018. [Different energy sources during the primiparous dairy cow transition period and its effects on blood metabolites and hormones.] Diferentes fontes energéticas durante o período de transição de vacas primíparas e os seus efeitos sobre metabólitos sanguíneos e hormônios. Pesquisa Veterinária Brasileira 38(8):1691-1695. Departamento de Zootecnia, Escola de Veterinária, Universidade Federal de Minas Gerais, Av. Antônio Carlos 6627, Belo Horizonte, MG 30123-970, Brazil. E-mail: rafaelzooufmg@gmail.com The aim of this study was to compare the effects of glycogenic supply or lipogenic diets on blood metabolites and hormones in primiparous dairy cows (n=40) during the transition period. The animals were randomly assigned to four treatments: control, calcium salts of polyunsaturated fatty acids (Megalac-E, 100g prepartum and 250g postpartum), roasted soybeans (400g prepartum and 800g postpartum) and propylene glycol (300ml pre- and postpartum). The supplements were provided individually. Blood samples were taken to determine plasma concentrations of insulin, glucose, non-esterified fatty acids (NEFA) and IGF-I. The glucose and insulin concentrations were higher in calcium salts of polyunsaturated fatty acids treatment. The highest concentration of NEFA was observed in the control group. The plasma concentrations of IGF-I were higher for the treatments with lipogenic supplements. Adding calcium salts of polyunsaturated fatty acids diet was able to ease the hormonal and metabolic changes of the transition period features.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Artunduaga M.A.T., Lima J.A.M., Azevedo R.A., Lana A.M.Q., Fortes R.V.S, Faria B.N. & Coelho S.G. 2018. [Different energy sources during the primiparous dairy cow transition period and its effects on blood metabolites and hormones.] Diferentes fontes energéticas durante o período de transição de vacas primíparas e os seus efeitos sobre metabólitos sanguíneos e hormônios. Pesquisa Veterinária Brasileira 38(8):1691-1695. Departamento de Zootecnia, Escola de Veterinária, Universidade Federal de Minas Gerais, Av. Antônio Carlos 6627, Belo Horizonte, MG 30123-970, Brazil. E-mail: rafaelzooufmg@gmail.com Objetivou-se com este estudo comparar os efeitos do fornecimento de dietas glicogênicas ou lipogênicas sobre metabolitos sanguíneos e hormônios em vacas primíparas (n=40) durante o período de transição. Os animais foram aleatoriamente distribuídos em quatro tratamentos: controle, sais de cálcio de ácidos graxos poli-insaturados (Megalac-E, 100g pré-parto e 250g pós-parto), soja tostada (400g pré‑parto e 800g pós-parto) e propilenoglicol (300ml pré e pós‑parto). Os suplementos foram fornecidos individualmente. Foram realizadas coletas de sangue para determinação das concentrações plasmáticas de insulina, glicose, ácidos graxos não esterificados (AGNE) e IGF-I. As concentrações de insulina e de glicose foram maiores nos animais do tratamento com sais de cálcio de ácidos graxos poli-insaturados. A maior concentração de AGNE foi observada no grupo controle. A concentração plasmática de IGF-I foi mais elevada para os animais do tratamento que receberam suplementos lipogênicos. A adição de sais de cálcio de ácidos graxos poli-insaturados a dieta foi capaz de amenizar as mudanças hormonais e metabólicas características do período de transição.


#2 - A comparative study of some functional exams of the ruminai fluid and of some blood metabolites of cattle and buffaloes, 23(1):33-37

Abstract in English:

ABSTRACT.- Barbosa J.D., Ávila S.C., Dias R.V.C., Pfeifer I.B. & Oliveira C.M.C. 2003. [A comparative study of some functional exams of the ruminai fluid and of some blood metabolites of cattle and buffaloes.J Estudo comparativo de algumas provas funcionais do fluido ruminai e de metabólitos sangüíneos de bovinos e bubalinos. Pesquisa Veterinária Brasileira 23(1):33-37. Central de Diagnóstico Veterinário, Universidade Federal do Pará, Rua Maximino Porpino da Silva 1000, Castanhal, PA 68740-080, Brazil. E-mail: diomedes@ufpa.br ln adult buffaloes and cattle in the Amazonian Region, fed elephant grass (Pennisetum purpureum), the following values ofthe ruminai fluid were determined: colour, odor, viscosity, sedimentation, flotation, pH, the reduction of methylene blue, glucose fermentation, total acidity, total number of protozoa, the amount of chlorides, reduction of nitrites and the predominant group of bacteria. ln the blood serum, the amounts of chlorides, total proteins and urea were also established. A comparison between the parameters observed in buffaloes and cattle did not show significant differences, with exception of the amount of chlorides and the number and distribution of protozoa. ln buffaloes the amount of chlorides was lower and the number of protozoa was higher than those observed in cattle; additionally in buffaloes the small protozoa predominated, to the contrary of cattle, in which the large protozoa predominated.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Barbosa J.D., Ávila S.C., Dias R.V.C., Pfeifer I.B. & Oliveira C.M.C. 2003. [A comparative study of some functional exams of the ruminai fluid and of some blood metabolites of cattle and buffaloes.J Estudo comparativo de algumas provas funcionais do fluido ruminai e de metabólitos sangüíneos de bovinos e bubalinos. Pesquisa Veterinária Brasileira 23(1):33-37. Central de Diagnóstico Veterinário, Universidade Federal do Pará, Rua Maximino Porpino da Silva 1000, Castanhal, PA 68740-080, Brazil. E-mail: diomedes@ufpa.br No fluido ruminai de búfalos e de bovinos da Região Amazônica, alimentados com capim-elefante (Pennisetum purpureum) var. Cameron, foram determinados os seguintes parâmetros: cor, odor, viscosidade, sedimentação, flotação, pH, redução do azul de metileno, fermentação da glicose, acidez total, número total de protozoários, teor de cloretos, redução de nitrito e grupo de bactérias predominantes. No soro sangüíneo também foram avaliados os teores de cloretos, proteínas totais e uréia. A comparação desses dados não resultou em diferenças significativas entre as duas espécies, com exceção do teor de cloretos e do número e distribuição dos protozoários. Nos búfalos, os teores de cloretos foram mais baixos e o número de protozoários foi maior do que o observado em bovinos; adicionalmente nos búfalos predominaram os protozoários pequenos, enquanto em bovinos preponderaram os protozoários grandes.


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